BACK

Κρασί με μέτρο ίσον Υγεία!

O Δαβίδ στον ψαλμό ΡΓ' έγραψε πως ο οίνος ευφραίνει καρδίαν  ανθρώπου. Κι έτσι το κρασί πέρασε στην αιωνιότητα. 
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.8 (5 votes)

Σε ένα κόσμο "διατροφικά μεταλλαγμένο", η Μεσογειακή διατροφή παραδίδει μαθήματα απλότητας, γεύσης και υγείας. Βασισμένη στις διατροφικές συνήθειες και το εξαιρετικό επίπεδο υγείας των κατοίκων της Κρήτης, προϋποθέτει την ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών.  Αντίθετα τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά αλλά και το αγνό ελαιόλαδο πρέπει να μας δίνουν το 85% της απαιτούμενης ενέργειας, συνοδευόμενα καθημερινά από 1 ή 2 ποτήρια κρασιού σε κάθε γεύμα. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρότυπο που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφραγμάτων και καρκίνου, συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά επίσης προσφέρει αξέχαστες και ταυτόχρονα ολιγοθερμιδικές γαστρονομικές συγκινήσεις. Το αποτέλεσμα; Ομορφιά μοντέλου, μακροζωία ελέφαντα και υγεία… ατσαλιού!!

Οι πολυφαινόλες  του κρασιού αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της (προστατευτικής για την υγεία) HDL και μειώνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης LDL, η οποία ευθύνεται για την δημιουργία αθηρωματικών πλακών.

 Δεν είναι όμως μόνο η μεσογειακή διατροφή που καταδεικνύει την σημασία του κρασιού στην υγεία. Οι Γάλλοι, λαός που βασίζει τη διατροφή του σε πολύ λιπαρές τροφές παρουσιάζει πολύ μικρό ποσοστό καρδιακών παθήσεων, γεγονός που οφείλεται στην καθημερινή κατανάλωση ερυθρού κρασιού - δείτε το βίντεο τοπυ CBS για το λεγόμενο και ως   French Paradox.  Tο περίφημο «γαλλικό παράδοξο» άνοιξε το δρόμο στους επιστήμονες να ασχοληθούν με τα οφέλη του κόκκινου κρασιού.  Οι φλαβόνες, οι φυσικές οι χρωστικές θεωρούνται αντικαρκινογόνες, τα άλατα του καλίου προκαλούν αύξηση της διουρητικής ικανότητας, τα ανόργανα άλατα βοηθούν καθοριστικά τους μεταβολισμούς , η γλυκερόλη που μετατρέπεται σε γλυκεροφωσφορικές ενώσεις βοηθά τον οργανισμό , η Βιταμίνη Ρ ανθίσταται στην εμφάνιση του σκορβούτου.

Τα φυσικά προβιοτικά που περιέχουν τα σταφύλια βοηθούν πάρα πολύ το πεπτικό σύστημα. Όπως αναφέρουν οι NYT αυτό είναι πιθανόν να βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και της πέψης γενικώς. 

Το περιοδικό New Scientist γράφει πως  η ρεσβερατόλη, όπως ονοµάζεται το φυτικό συστατικό που βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιών, ενεργοποιεί ένα γονίδιο που ονοµάζεται SIR2 και πιθανώς παρατείνει τη ζωή σταθεροποιώντας το DNA και κάνοντάς το πιο ανθεκτικό σε βλάβες.

Όπως λοιπόν και αν τρέφεστε, κρασί με μέτρο ίσον υγεία!

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις