BACK

Τα σαγηνευτικά λικέρ της Μάλτας

Παρά την έκθεση του νησιού στην Βρετανική επιρροή για σχεδόν δύο αιώνες, οι Μαλτέζοι έχουν κρατήσει την μεσογειακή τους ταυτότητα σε πολλές πλευρές ενώ η μεσογειακή μαγειρική είναι αυτή που το βεβαιώνει καλύτερα. Η μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Μαλτέζων και των διαφόρων πολιτισμών που τους περιβάλλουν δημιούργησαν μια δυνατή σχέση στις αντίστοιχες κουζίνες τους. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι περισσότερες μαλτέζικες σπεσιαλιτέ έχουν ιταλική/σισιλίανικη ή Μαυριτανική καταγωγή.    

Από τον Daniel Debono

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.7 (3 votes)

Ο ρόλος των ποτών στην μεσογειακή μαγειρική θεωρείτε σημαντική όσο και τα γευστικότατα εδέσματά της.

Το κρασί παραμένει το πιο σημαντικό ποτό στην νότια Ευρώπη μαζί με τα άλλα περιφερειακά ποτά όπως το Cremat (ένα Κουβανέζικο εμπνευσμένο ποντς από ρούμι με προέλευση την Καταλονία), τσάι μέντας (ένα γλυκαντικό τσάι από το Μαρόκο), ο Αραβικός καφές και το Ayran (ένα Τούρκικο ποτό από γιαούρτι). 


Τα νησιά της Μάλτας έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα και την δικιά τους μαεστρία στα μεσογειακά ποτά και αυτό δεν είναι άλλο από το μαλτέζικο λικέρ. Τα λικέρ είναι υψηλά σε περιεκτικότητα αλκοόλ και ζάχαρη με επιπρόσθετα μυρωδικά όπως βότανα, φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα στα περισσότερα λικέρ της Μάλτα κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30%.

Πολλά από αυτά τα λικέρ παρασκευάζονται για να ενισχύσουν όχι μόνο τις διάφορες γεύσεις, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης ως ιδιαίτερα κεράσματα σε ξεχωριστές περιστάσεις. Το Anisette λικέρ που περιέχει συμπυκνωμένο γλυκάνισο και αρωματικά βότανα είναι μια συνταγή που εδώ και πολλά χρόνια περνάει από γενιά σε γενιά. Είτε καταναλώνεται σκέτο είτε με τόνικ ή λεμονάδα, το Anisette λικέρ χρησιμοποιείται κυρίως στους εορτασμούς γάμων.      


Το Bajtra λικέρ είναι ένα γλυκό και ντελικάτο ποτό το οποίο μοιάζει πολύ με το φραγκόσυκο φρούτο. Πράγματι, οι παραγωγοί θεωρούν  το φραγκόσυκο, το οποίο έκανε την εμφάνιση του από την Αμερική στην Μεσόγειο το 15ο αιώνα, ως το ξεχωριστό συστατικό που χαρακτηρίζει αυτό το προϊόν. Απολαμβάνεται κυρίως σκέτο ή με πάγο και ως κοκτέιλ, εκτός του κρασιού και της σαμπάνιας.

Παραμένοντας το πιο παραδοσιακά εξαίσιο και σαγηνευτικό λικέρ, το κυρίως συστατικό του λικέρ μελιού είναι το τοπικό μέλι που παράγεται από μέλισσες εκτρεφόμενες στο νησί. Πίνεται μόνο του αλλά και με μια πρέζα λεμονιού.   


Ένα προσφάτως εμφανιζόμενο λικέρ στην μαλτέζικη αγορά είναι το Rummiena λικέρ το οποίο προέρχεται από το ρόδι, ένα φρούτο στενά συνδεδεμένο με την υγεία και την ομορφιά. Αυτή η φήμη μάλλον προήλθε από το δέντρο που καλλιεργείτε στην Μάλτα και το Gozo για πολλούς αιώνες με έντονες παραπομπές σε θρησκευτικές μορφές όπως ‘Η Παναγία του Ροδιού’.

Επίσης, το Limuncell συνεχίζει να είναι το πιο αναγνωρισμένο και δημοφιλές μαλτέζικο λικέρ διαθέσιμο. Ένα τέλειο δώρο για το σπίτι, το Limuncell παράγεται αποκλειστικά από λεμόνια καλλιεργημένα στο νησί του Gozo. 

Από τότε που διατέθηκαν στους καταναλωτές στην Μάλτα αλλά και στο Gozo, τα λικέρ δεν έχουν μόνο αποκτήσει διεθνή σεβασμό για την καινοτομία τους και την μοναδικότητα τους ως προϊόντα, αλλά κρίνονται επίσης ως μία τοπική τέχνη.   

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις