Χρώματα και αρώματα άνοιξης στο πασχαλινό τραπέζι, και έτσι μετά το μάλλον βαρετό νηστίσιμο τραπέζι, τον διατροφικό εξαγνισμό των ημερών της νηστείας διαδέχεται ένας πακτωλός αμαρτωλών εδεσμάτων.
Λιτά, παραδοσιακά πιάτα, απαλλαγμένα από πνιγηρές σάλτσες και πολύπλοκες μαγειρικές τεχνικές, με ρουστικάτο μπρίο επικρατούν αυτές τις γιορτινές ημέρες.
Αρνάκι στη σούβλα, με τραγανιστή κρούστα, ψητό αρνί στο φούρνο, αλλά και μεζέδες «γνήσιοι», όπως το κοκορέτσι, το σπληνάντερο, τα φρυγαδέλια διψούν για ευγενείς ταννίνες. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα, το φρικασέ, τα κόκκινα αυγά, οι πλούσιες συκωταριές, οι τοπικές κρεατόπιτες, αλλά και πολλά άλλα πιάτα της παραδοσιακής, ελληνικής κουζίνας, αναζητούν σύντροφο στο τραπέζι της Λαμπρής. Κρέας στη σχάρα, κρασάτα φαγητά, πικάντικα τυριά, με πρωταγωνιστή στο πασχαλινό τραπέζι φυσικά, τον πολύπαθο οβελία.
Με τι λοιπόν θα σβήσουμε την ακόρεστη δίψα του;
Αρνάκι
Το αρνάκι στη σούβλα αναζητά ένα κρασί πλούσιο, στιβαρό όπως το Ξινόμαυρο αλλά και το πικάντικο Syrah. Ένα κλασικό Αγιωργίτικο θα σταθεί εναλλακτικά δίπλα στα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, σε καλομαγειρεμένα κόκκινα κρέατα, ενώ για το αρνάκι στο φούρνο, ένα καλοδομημένο Cabernet Sauvignon. Μία φρέσκια, με χαρακτηριστική οξύτητα Μαντινεία, ταιριάζει με το αρνάκι φρικασέ, ένα πιάτο που λεμονάτο και λιπαρό καθώς είναι, αναζητά άρωμα και οξύτητα.
Μαγειρίτσα
Πλούσια, αρωματική αναστάσιμη σούπα, η μαγειρίτσα, αναζητά ένα λευκό κρασί με λεπτά αρώματα και έντονη οξύτητα που ξεπλένει το στόμα από την αλύπητη λιπαρότητα που της χαρίζουν τα εντόσθια. Ιδανικό για την περίπτωση, ένα Ασύρτικο, αλλά και μία μεταλλική, με καλή οξύτητα Ρομπόλα. Τα μυρωδάτα χορταρικά της, ο άνηθος, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το αιχμηρό σπανάκι, δίνουν επίσης στο πιάτο αρωματική φρεσκάδα που γνέφει σε μια ευωδιαστή Μαλαγουζιά.
Παραδοσιακοί Μεζέδες
Γεύσεις δυνατές, παραδοσιακές, όπως το κοκορέτσι και η γαρδούμπα, ξεδιψούν με ένα καλοδομημένο ροζέ από Ξινόμαυρο. Σαρμαδάκια, φρυγαδέλια και λοιπές λιχουδιές της ίδιας κατηγορίας, τις συνδυάζουμε με ένα μοντέρνο Cabernet Sauvignon ή Merlot ενώ τα αλμυρά τυροπιτάκια που θα βρεθούν στο τραπέζι μας καλοδέχονται την κρητική Βηλάνα, το Ασύρτικο αλλά και το κοσμοπολίτικο Chardonnay.
Τυριά
Ένα γνήσιο, ελληνικό, τυρί, όπως η φέτα συμβιώνει με ένα ελαφρύ, λευκό κρασί με μέτρια οξύτητα και πλούσιο σώμα όπως το Σαββατιανό ενώ, παντρεύοντας τις παραδόσεις, στέκεται δίπλα του αξιοπρεπώς και μια καλοφτιαγμένη ρετσίνα. Η σκληρή, πικάντικη φέτα πάντως, προτιμά κρασί με περισσότερο «μέταλλο», όπως το Ασύρτικο. Η «ονομασία κατά παράδοση» ρετσίνα, αποτελεί επίσης μια έξυπνη λύση για τα περισσότερα από τα παραδοσιακά πιάτα της Λαμπρής.
Η υψηλή οξύτητα, το πλούσιο αλκοόλ και το γεμάτο σώμα ενός Ασύρτικου ταιριάζουν με ένα νόστιμο, σκληρό τυρί, όπως το Αρσενικό Νάξου, ενώ τα λεπτά ανθώδη αρώματα που χαρακτηρίζουν το Αθήρι, μπορούν να συνοδεύσουν ένα αρωματικό, λιπαρό κρασοτύρι. Το μαλακό μανούρι, με την πυκνή, βουτυράτη γεύση θέλει ένα κρασί με αρωματική γλύκα, όπως το Sauvignon Blanc. Πικάντικες γραβιέρες, λαδοτύρι Μυτιλήνης, καπνιστό μετσοβόνε, τυριά σκληρά, πιπεράτα δε λένε όχι σε ερυθρά, στιβαρά κρασιά όπως το Cabernet Sauvignon και το Syrah.
Ανοιξιάτικες, δροσερές σαλάτες, με μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, επιλέγουν ένα αρωματικό Μοσχοφίλερο, ένα Σαββατιανό ή και ένα Αθήρι.
Δίπλα στα κόκκινα αυγά, ένα δυνατό τσίπουρο ή ένα παραδοσιακό ούζο προσφέρουν τη λύση στη γνωστή ασυμφωνία αυγού – κρασιού.
Και για το τέλος, δίπλα στο μαστιχωτό, παραδοσιακό τσουρέκι, ένα γλυκό μοσχάτο της Σάμου αλλά και ένα σαντορινιό Vinsanto.
Κατερίνα Λεγάκη - Οινολόγος