Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου
Ρεβυθάδα το απλό όσπριο που βγάζει την μαγικές του ιδιότητες μαγειρεμένο με απλά υλικά μέσα σε ένα Σιφναίικο τσικάλι για να γεμίσει τα Κυριακάτικα τραπέζια του νησιού.
Ιστορία
Η ρεβιθάδα είναι το Κυριακάτικο φαγητό της Σίφνου που γίνεται πάντα στον ξυλόφουρνο μέσα στο ειδικό πήλινο σκεύος την σκεπασταριά.
Κάθε Σάββατο βράδυ όλες οι γυναίκες πηγαίνουν τις ρεβιθάδες τους στους κοντινούς ξυλόφουρνους για το ψήσιμο που είναι μία ιεροτελεστία.
Ο φούρνος ανάβει από αργά το απόγευμα με ξύλα μέχρι αυτά να γίνουν κάρβουνα και να χάσουν την φλόγα τους.
Το άναμα του φούρνου
Απλώνονται γύρω γύρω στον φούρνο για να γίνει χώρος να μπουν οι ρεβιθάδες.
Τότε ο φούρνος έχει φτάσει στους 350 βαθμούς περίπου και είναι έτοιμος να υποδεχτεί τις ρεβιθάδες και τα παραδοσιακά μαστέλα.
Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται και οι νοικοκυρές με τα τσικάλια τους, άλλα μαυρισμένα με χαραγμένο το όνομα με κιμωλία και άλλα πιο καινούργια όλα απαραίτητα κλειστά με το παραδοσιακό ζυμάρι.
Για το ζυμάρι η ιστορία λέει οτι ήταν το τέχνασμα από τις παλιές νοικοκυρές για να μην κλέβουν οι φουρναραίοι τα ρεβίθια και όχι για να μην φεύγει ο ατμός όπως μου εμπιστεύτηκε ο φίλος μου Γιώργος Ναρλής.
Οι ρεβιθάδες μπαίνουν πρώτα και ακολουθούν τα μαστέλα, ο φούρνος κλείνει με το πέτρινο καπάκι και σφραγίζεται με υγρές πετσέτες.
Έτσι τα κάρβουνα σβήνουν και ο φούρνος αρχίζει να ψήνει από τους 350 βαθμούς και να χάνει την υψηλή του θερμοκρασία μέχρι την επόμενη το πρωί που θα είναι περίπου στους 80-100 βαθμούς.
Οι ρεβιθάδες μπαίνουν στον ξυλόφουρνο από τον Γιώργο Ναρλή
Η διαδικασία ψησίματος άρχισε και θα κρατήσει 7-8 ώρες μέχρι την επομένη το πρωί που ο φούρνος θα ανοίξει μετά το τέλος της λειτουργίας και μία μία οι ρεβιθάδες θα ξεκινήσουν για τα Κυριακάτικα τραπέζια!!!
Για άλλη μία φορά στάθηκα τυχερός γιατί με κάλεσε ο νέος φίλος μου Γιώργος Ναρλής στην φάρμα του να παρακολουθήσω ολόκληρη την διαδικασία από το άναμμα του ξυλόφουρνου μέχρι το άνοιγμα με τις ρεβιθάδες και τα μαστέλα να φεύγουν για τα Κυριακάτικα τραπέζια.
Όλοι έφευγαν με δώρο ένα λεμόνι απαραίτητο συστατικό για μιά σωστή χυλωμένη ρεβιθάδα.
Είμουνα πολύ τυχερός και ήταν μεγάλη τιμή για μένα να καθήσω μαζί στο Κυριακάτικο τραπέζι του Γιώργου Ναρλή καλεσμένος μαζί με την Ολλανδική αντιπροσωπεία και άλλους φίλους.
Παραλαβή της ρεβιθάδας Το κυριακάτικο τραπέζι
Συστατικά:
1 κιλό ρεβύθια
4 μεγάλα κρεμμύδια
1/2 λίτρο ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Από βραδύς καθαρίζουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε να μαλακώσουν σε μαλακό νερό κατά προτίμηση για ένα βράδυ.
Το καλύτερο νερό είναι το βρόχινο και με αυτό μαγειρεύουν στην Σίφνο αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο.
Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε τα ρεβύθια τρεις τέσσερις φορές με καθαρό νερό τρίβοντας για να φύγουν τα πολλά φλούδια και τα βάζουμε στην γνωστή σκεπασταριά, τσικάλι για τους πολλούς.
Προσθέτουμε το λάδι τα δαφνόφυλλα αλάτι και πιπέρι και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα.
Προσθέτουμε και το νερό με γυρτό το τσικάλι μέχρι το χείλος του ώστε να σκεπάζει τα ρεβύθια.
Εάν έχετε ξυλόφουρνο τα ψήνετε παραδοσιακά.
Η ρεβυθάδα μόλις βγήκε Σερβιρισμένη στο τραπέζι
Εάν όχι ανάβετε τον φούρνο στο μέγιστο για αρκετή ώρα να κάψει καλά!!!
Βάζετε όλα τα υλικά σας μέσα σε μία γάστρα φροντίζοντας να είναι γεμάτη δηλαδή δεν θέλει μεγάλη γάστρα με λίγα ρεβύθια γιατί θα ξεραθούν.
Τα ψήνετε σκεπασμένα για τις δύο πρώτες ώρες και μετά κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 140-150 βαθμούς και ψήνετε για ακόμα 5-6 ώρες ελέγχοντας μερικές φορές να μην έχει εξατμιστεί το νερό.
Σερβίρουμε ζεστή με λίγο λεμόνι και πάντα πίνουμε ένα ποτηράκι κρασί για να μπορέσουμε να χωνέψουμε τα ρεβύθια και να μην έχουμε αέρια, όπως μου εκμυστηρευτικέ ο φίλος μου ο Γιώργος Ναρλής που ο πατέρας του από παιδί του έμαθε το μεγάλο αυτό μυστικό...
VIDEO Ρεβυθάδα στην Φάρμα Ναρλή